Melderstein bruksherrgård

Melderstein Herrgård ligger vackert och ostört efter väg 760, 12 km från Råneå och E 4:an. Endast 5 mil från Luleå, Boden och Kalix.

Melderstein Herrgårds gamla bruksmiljö har en speciell harmoni och atmosfär. Vi har moderna rum med dusch & wc, restaurang med plats för 100 gäster, fullständiga rättigheter, konferenslokaler, bastuanläggning och eget kapell som rymmer mer än 100 personer.
Vi har öppet hela året för grupper och sällskap. För övriga boende har vi öppet under sommarhalvåret. Restaurangen är öppen under juli månad och resten av året på beställning.

Melderstein bruksherrgård började anläggas 1741 för att ta tillvara järnmalmen från Malmberget. Grundarna av bruket var Jonas Meldercreutz, Abraham Steinholtz och Carl–Johan Thingwall. Namnet Melderstein kom från de båda huvudägarnas namn Melder(creutz) och Stein(holtz). Bruksepoken varade fram till 1892 och därefter drevs Melderstein Herrgård bland annat som säteri, skolhem och som fritidsgård av Svenska Missionsförbundet. I dags ägs Melderstein Herrgård av familjen Thingvall. I de vackra omgivningarna finns fina strövområden med minnen från Meldersteins brukshistoria.

Historisk miljö

Meldersteins bruk drevs 1741-1892. Idag påminner herrgården om brukstiden. Övriga byggnader är borta men spåren är tydliga.

Vår meny

Menyn ändras ofta och består av både husmanskost och exklusivare rätter. Grupper kan alltid beställa den mat man önskar.

Bo ståndsmässigt

Vi kan erbjuda bra boende; exklusiva rum i herrgården och enklare rum i gårdshuset. Rummen är nyrenoverade med dusch & wc.